Comunicat de presă: 16 HOTELURI PILOT - Sursă de inspirație pentru ca Europa să-și atingă țintele aproape Zero Energie


16 hoteluri provenind din șapte țări europene (Croația, Franța, Grecia, Italia, România, Spania și Suedia) au fost selectate pentru a deveni Hoteluri Pilot neZEH. Aceste hoteluri vor constitui sursă de inspirație pentru industria hotelieră europeană, fiind exemple de bună practică în atingerea standardului Clădiri aproape Zero Energie (nZEB). Fiecare plan de renovare majoră include nu doar măsuri de eficiență energetică și integrarea energiei din surse regenerabile, ci și o schimbare a comportamentului de consumator atât în cazul managementului și angajaților acestor hoteluri, cât și în cazul oaspeților găzduiți de hoteluri.

Selecția hotelurilor pilot a început în anul 2014, prin anunțuri lansate în fiecare dintre cele șapte țări. Această etapă a fost urmată de o serie de activități de promovare, evenimente de lansare și conferințe. Proiectul a atins un număr de peste 4.000 hoteluri europene, înregistrându-se 85 aplicații din partea hotelierilor interesați să ia parte la inițiativa neZEH.

Aplicațiile au trecut printr-un sistem riguros de selecție, în scopul alegerii a
40 hoteluri candidate pentru a deveni proiecte pilot. În cazul fiecărui hotel candidat s-a realizat un pre-audit energetic. Pe baza rezultatelor reieșite din pre-auditurile energetice, 16 hoteluri pilot au fost selectate. În cadrul acestor 16 hoteluri pilot s-au realizat audituri energetice de către auditori energetici certificați. Fiecare audit a propus măsuri de eficiență energetică/introducerea surselor de energie regenerabilă și a estimat costurile prevăzute pentru renovare. Ulterior, s-au realizat studii de fezabilitate care au inclus rata rentabilității pentru scenarii alternative, oferind sprijin hotelierilor pentru a înainta spre atingerea obiectivelor neZEH.

Participarea în proiectul neZEH a oferit câteva beneficii celor 16 hoteluri pilot selectate: acces expertiză tehnică; selecția celor mai bune soluții tehnice pe baza auditurilor energetice și a calculelor vizând rata rentabilității; studii de fezabilitate; consultanță pentru procesul de licitație și selecție a contractanților; identificarea oportunităților de finanțare; instruirea personalului hotelier; acces la instrumente de marketing; creșterea vizibilității pe piață la nivel național și european.

În același timp, toate hotelurile pilot și-au asumat angajamentul de a realiza renovările majore propuse pentru a atinge standardul de Clădiri aproape Zero Energie și a împărtăși experiența neZEH altor hotelieri din regiune sau din industrie.

Planificarea celor 16 proiecte de renovare majoră a început, și pe baza unor decizii strategice, unele dintre hoteluri au inițializat lucrările de renovare. Deși este un proces de lungă durată, hotelurile pilot sunt în curs de atingere a standardului aproape Zero Energie.

Hotelurile Pilot neZEH:

ȚARĂ/REGIUNE/ORAȘ

HOTEL

Croația/Dalmația/Supetar

Villa Adriatica

Croația/Dalmația/Split (Podstrana)

Hotel Split

Franța/Corse du Sud/Ajaccio

Best Western Ajaccio Amirauté

Franța/Provence-Alpes-Côte d’Azur/La Palud sur Verdon

Hotel des Gorges du Verdon

Grecia/Rethymnon/Rethymnon

Ibiscos Garden Hotel

Grecia/Lasithi/Sisi

Vasia Hotels &Spa

Grecia/Chania/Chania

Arkadi Hotel

Italia/Piemonte/Valdieri (CN)

Hotel Royal Terme di Valdieri

Italia/Piemonte/Torino (TO)

Residence L’Orologio

România, județul Brașov, orașul Brașov

Hotel Cubix

România, județul Brașov, orașul Brașov

Hotel Kolping

România, județul Covasna, comuna Turia

Grand Hotel Balvanyos

Spania/Vizcaya/Artzentales

Hotel Amalurra

Spania/Alicante/Benidorm

Corona Del Mar

Suedia/Gotland/Visby

St Clemens Hotel

Suedia/Uppland/Sigtuna

Stora Brännbo Konferens och Hotell AB

 
Mai multe informații despre hotelurile pilot puteți afla accesând: www.nezeh.eu.

Inițiativa europeană neZEH
neZEH este cofinanțat de către Comisia Europeană prin Programul Intelligent Energy Europe, având ca scop accelerarea ratei de renovare la scară largă a hotelurilor, pentru ca acestea să atingă standardul de Clădiri aproape Zero Energie (nZEB), prin consultanță tehnică acordată hotelierilor angajați în acest proces și demonstrare pe baza unor proiecte pilot în sectorul hotelier european.

ECHIPA neZEH


CONTACT: Technical University of Crete, Renewable and Sustainable Energy Systems Lab, Mrs Stavroula Tournaki • +30 28210 37861 • stavroula.tournaki@enveng.tuc.gr info@nezeh.eu www.nezeh.eu